Vitorlázás

Megújulva várja az évadnyitást a Tramontana, a Balaton egyik hercegnője
A hatalmas munka elkészült és a koratavasz folyamán ismét a Balatonba kerül az „öreg hölgy”, vagyis a legendás 8mR yacht. Wonke Péter a Tramontana Yacht Club Egyesület elnöke beszélt a felújításról és a tervekről.
A kibertérben látogatható a keszthelyi Balaton Múzeum

A koronavírus következtében a keszthelyi Balaton Múzeum is kapui bezárására kényszerült. Aki azonban az intézmény tudományos anyagai iránt érdeklődne, az megtalálja őket a világhálón. A múzeum ugyanis a digitális térbe helyezte át szolgáltatásait a kényszerhelyzet ideje alatt. Emellett már az újranyitásra is készülődnek. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás várta a látogatókat a Balatoni […]

Vajon kibírja a hajónk a hullámokat?

Amikor valaki először nyaral egy jachton a tengeren, szinte mindig felmerül a kérdés: Nem fogunk elsüllyedni, ha nagy hullámok jönnek? A rövid válasz az, hogy nem, de azért ez önmagában nem feltétlenül nyugtatja meg a vendégeket. Érdemes tehát picit jobban elmerülni a kérdésben. A különböző típusú hajókon, eltérő megoldásokat alkalmaznak a stabilitás érdekében. A vitorlásokon

Megvan Nánásiék balatoni kisboltjának a neve

Ahogyan múlt héten már írtunk róla, a Balatonnál nyit kisboltot Ördög Nóri és Nánási Pál, amit a számukra oly kedves magasparti településen, Balatonakarattyán, a mindenki által közkedvelt egykori kisbolt épületében alakítanak ki, keltenek életre. Nánásiék elmondták, hogy nagyon fontosnak tartják a helyi kistermelők támogatását, ezért a kisbolt profilját tekintve helyi, minőségi termékekre szeretnének alapozni, amire […]

Reklám
Külföldön is kutatják, hogy biztonságban strandolhatunk-e nyáron
A koronavírus természetét folyamatosan kutatják szerte a nagyvilágban, hogy a minél több információ hozzásegítsen a minél hatékonyabb védekezéshez és megelőzéshez. Utánajártunk, hogy a külföldi kutatások hol tartanak most arra vonatkozóan: terjed-e a vírus az édes vízi tavakban, mint amilyen a Balaton is.
RS Sailing – Pulse 58 – Forradalom az elektromos hajók piacán

A brit hajógyár elektromos motorcsónakjaival szeretné forradalmasítani a piacot. Az első valóban versenyképes elektromos RIB díjáért szoros verseny folyik. A Rand, az X-Shore, a Frauscher, a Nimbus, a DutchCraft vagy az Avon lehet a potenciális befutó. Az RS Sailing – Pulse 58 egy tisztán elektromos RIB, aminek fejlesztésénél az autóiparban már bevált alkatrészeket részesítettek előnyben.

400 méter és 24 000 konténert szállít a világ legnagyobb konténerszállító hajója

A HMM Algeciras 200-zal több konténert képes szállítani, mint az eddig legnagyobb ilyen hajó.

Lesz idén Kékszalag?
A Kékszalag a vitorlázás legtöbb visszhangot kapó versenye és hazánk legnagyobb helyszínről nézett sporteseménye.
Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

A Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztották a tavat.

WOW történetek - László Zita
2014. nyarán kezdtem a vitorlázást a BYC nyári felnőtt táborában egy Laser Bahian: gimnáziumi osztálytársam vitorlázó, ő ismertetett meg a vitorlás sporttal.
Az abnormális, de normális America's Cup
Ahogy senkit sem a világban, az America`s Cup-ot sem kerülték el a Covid-19 koronavírus hatásai. Gyorsan kiderült, hogy sajnálatos, de elkerülhetetlen a nagyon várt Cagliari-i és Portsmouth-i ACWS események törlése.
Július második felében kezdődhet a kajak-kenu szezon

Kisebb versenyekkel júliusban kezdődhet el a hazai kajak-kenu szezon, a gyorsasági magyar bajnokságok a különböző korosztályokban pedig augusztusban és szeptemberben zajlanak majd – derült ki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének csütörtöki, online ülése után. A testület legfontosabb feladata az volt, hogy a klubokkal folytatott egyeztetések után döntések szülessenek a sportág járvány utáni újraindításáról. “Két […]

Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #10 – Nem megoldás a házhoz szállítás
Nehéz helyzetben vannak a vidéki éttermek és vendéglátósok. A Balatonnál is. Nem jelent már megoldást a túlélésre a házhoz szállítás. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa beszélt a kialakult helyzetről és keresett lehetséges megoldási alternatívákat.
Reklám
Ferenczi István alvás nélkül futná le az UltraBalatont, 221 kilométert
Az októberre halasztott 14. Ultrabalaton-futásra is nevezett a korábbi kiváló focicsatár, Ferenczi István, aki egyedül kívánja teljesíteni a kihívást.
10 éve nem látott madár jelent meg Tihanyban

A csíkosfejű nádiposzáta Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Bizonytalan fesztiválsors: a szervezők optimistán kivárnak
Kivárnak a dél-balatoni fesztiválok szervezői, de vannak olyan rendezvények, amelyeket már lemondtak. A legnagyobbak sorsa még nem dőlt el.
Egy hajó, amelyet fejjel lefelé engednek a vízbe

A Reserach Platform Floating Instrument Platform elnevezésű tengeri járművet 1962-ben építették, hogy az óceánok felszíne alatt terjedő hanghullámokat feltérképezze. Ehhez pedig egész egyszerűen függőleges helyzetbe fordítják. A függőleges állásba forduló hajó stabilabb és hatékonyabb, mint ha érzékelők egy sorát engednék le egy kötélen vagy egy láncon a folyamatosan mozgásban lévő vízbe. A 108,2 méter hosszú

Napi pozitív gondolat #13 - Csemer Boglárka (Boggie)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Csemer Boglárkát, azaz Boggie-t kérdeztük.
Elmarad a Herman Miller Ügyvéd Kupa!
Elmarad a Herman Miller Ügyvéd Kupa!
A képzeletet is felülmúló naplemente a balatonboglári Gömbkilátóról

Még a szavunk is elakadt 2020. április 23-án, ahogy a Várdomb tetejéről végignéztük a lenyugvó nap búcsúzását.

Virtuálisan futhatsz át a keszthelyi célvonalon
Május első vasárnapján, azaz anyák napján, ötödik alkalommal rendezte volna meg jótékony célú futóversenyét a Koraszülöttmentő és Gyer­mekintenzív Alapítvány. A 66 km-es távot Zalaegerszeg és Keszthely között normál esetben váltócsapatok teljesítették volna.
Mit tehet ilyenkor egy hajóépítő?

Igazi sikersztorinak tekinthető Jason Carrington 2017 novemberében elindított vállalkozása, amely impozáns megrendeléseket teljesített. A mostani helyzetben azonban nehézségekbe ütközik hatvan munkatársának foglalkoztatása. – A vírus megfékezésére hozott rendelkezések közepette hogyan tudtok dolgozni?– Kicsit visszafogottabb a tempó, de mindig jobb, mint a semmi. Amikor Boris Johnson megtette az első bejelentést, leálltunk pár hétre, mert úgy éreztük

Reklám
A Balaton vize is terjesztheti a koronát? Fürödhetünk?
Azt már tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed a COVID-19. Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a közelben tartózkodó másik emberre. De vajon mi a helyzet a vízzel? Nyáron, ha megnyitják a strandokat elkaphatjuk-e a vírust a nyaraló medencéjében, vagy egy olyan nagy élővízben, mint a Balaton?
A Balatonban vize is terjesztheti a koronát? Fürödhetünk?
Azt már tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed a COVID-19. Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a közelben tartózkodó másik emberre. De vajon mi a helyzet a vízzel? Nyáron, ha megnyitják a strandokat elkaphatjuk-e a vírust a nyaraló medencéjében, vagy egy olyan nagy élővízben, mint a Balaton?
Műanyag dekkborítás: tényleg sokkal jobb?
Ha a tavasz közeledtével dekkfelújítást tervezünk a hajón, érdemes figyelni arra is, hogy a fedélzet lehetőleg legyen vízálló, ne csússzon és ellenálljon az erős UV-fénynek. Ezek eléréséhez már minőségi fahatású műanyagok és megfizethető technológiák állnak rendelkezésre.
Kápolna a Becehegyen
A Balaton-part zalai falvai közül először Györök népe épített magának templomot 1715-ben saját költségen. A templom melletti hegy oldalából a vízre tekintve olyan panoráma tárul elénk, ami a Nápolyi-öböl képével vetekszik.
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? # – A vitorlás turizmus lehet a mentőöv?
Hoffmann Henrikkel a Balaton Turizmus Szövetség elnöke a turizmusnak a járvány utáni időszakáról és a Balaton újraindulásáról beszélt.
Unatkozik? Szedjen szét tengerjáró hajókat!

Kinek ne lenne kedve egy kis romboláshoz? A Ship Graveyard Simulator játékban a feladat az, hogy apró darabokra szedjünk szét hatalmas tengerjárókat. Dokumentumfilmek tucatjai szólnak a hajóépítésről, de annál kevesebb a hajók pályafutásának másik végéről. Egy luxustengerjárót, olajszállítót vagy konténerszállítót egyszer kivonnak a forgalomból és leselejtezik. Ez utóbbiról szól a PlayWay kiadó gondozásában megjelenő Ship

Bakancslistás kirándulások #3 - Zádorvár
Pécsely mellett, erdő sűrűjében, domb tetején magasodik az egykori büszke Zádor-vár maradványa. Még romjaiban is fennséges, falai közé bekúszik a természet legyőzhetetlen erejével. Olyan hely ez is, ahová legalább egyszer el kell menni, hogy a domb tetőről szétnézzünk a Balaton-felvidék eme szegletén.
Óriási változások lehetnek a balatoni hajózásban - leépítésre készül a BAHART
Kikötőbezárások várhatók, de megszűnhet több menetrendi és sétahajójárat, a szálloda-, kemping- és vitorláskikötő-üzemeltetés is a BAHART-nál. Öt hajót is kivonnának a forgalomból, ingatlanokat értékesítenének, a dolgozói létszámot pedig 65-tel csökkentenék.
Van zátony bőven!
Annyi, hogy sose fogy el. Van, amelyeket kőből építettek, és akad, amit a sors szeszélye sodort nyakunkba. Hiányoztak, mint „sárgaláz a lepratelepen”. Némelyiket elkerülhetjük, mások viszont, egyszer csak a fejünkre szakadtak. A türelem és az önfegyelem szabadíthatja le megfeneklett hajóinkat.
Ezekre a szigorú korlátozásokra számítsunk a Balatonnál

A Balaton régió települései a járványügyi helyzet miatt rendkívüli, szigorú döntéseket voltak kénytelenek meghozni mindannyiunk érdekében, védelmében.

Vicem Yachts 67 Cruiser – Irány a nyílt óceán

Az új, 67 láb hosszú motoros, klasszikus és jól felismerhető Vicem-tervezés. „A 67 Cruisert azon ügyfeleink visszajelzései alapján terveztük és építettük, akik a nyílt óceánt veszik célba” – mondta Sinal Unal vezető tervező és főmérnök. Kényelmes vendégkabinok, legénységi szállás, flybridge és rengeteg extra tárolóhely, amelyeket az igényekhez igazítottak. Hagyományos formavilág új szolgáltatásokkalA klasszikus elrendezés öt

Ördög Nóra fodrásznak állt a Balatonnál
Ördög Nóra és családja, azaz Nánásiék már hetek óta Balatonakarattyán élnek és egy kisbolt nyitásán dolgoznak. Nóra pedig most a fodrászkodásba is belekóstolt. Nézd meg, kinek a frizuráját igazította!
Csak pár hétig látható a zalakarosi cseresznyevirágzás
Virtuális sétára hívunk a zalai fürdőváros japán cseresznyefái alá! A képeket nézegetve még a virágok illatának emléke is felidéződik benned!
Híd a Séd-patak felett a balatonföldvári Kvassay sétányon

A Külső-Somogyi dombság területén, a Kőröshegy-Pusztaszemesi völgy déli részén ered a kőröshegyi Séd-patak, amely Balatonföldvárnál éri el a Balatont.

Vízre bocsátották a 600 millió forintos Luppa kitűző nagyhajót

A Luppa méretes jármű: 24,86 m hosszú, 2 x 232 kW teljesítményű. A hajó orr-részét úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon.

Vízre bocsátották az 1,8 milliárd forintos Luppa kitűző nagyhajót

A Luppa méretes jármű: 24,86 m hosszú, 2 x 232 kW teljesítményű. A hajó orr-részét úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon.

Így még nem láttad Hévízt, hihetetlen képeken a kiürült Tófürdő

A nagyvárosok és a kedvelt turistaparadicsomok igazán apokaliptikus látványt nyújtanak az ürességtől kongó utcákkal.

Megújul a Balaton (és hazánk) legöregebb cirkálója
A Glückauf hazánk egyik legrégebbi klasszikus jachtja (91 éves) a vírushelyzetnek is köszönheti, hogy rekord sebességgel újul meg a Navalia műhelyben.
Képeken a turisták nélküli üres Balaton
None
HAJÓSPIACI KÖRKÉP Koronavírus idején
A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó korlátozások és a gazdaság leállása sajnos nem hagyta érintetlenül a magyar hajós piacot sem. A Hajóipari Vállalkozók Egylete, a magyar hajós piac szolgáltatóinak, kereskedőinek jelentős részét tömörítő szervezet, felmérést végzett a tagok körében, melyből kiderül, hogyan érinti a piacot a kialakult helyzet.
Tökéletesen lehetett látni a Tejutat a Balaton mellől
Az extrém tiszta levegőnek hála, telefonnal is lenyűgöző felvételeket lehetett készíteni csütörtök hajnalban a Tejútról. Nézd meg a videót, nem hiszel a szemednek!
A Balatoni Hajózási Zrt-nek megszűnhet a vitorláskikötői, a szálloda és a kemping üzletága

Az állam tavaly 6,6 milliárd forinttal emelte meg a Bahart törzstőkéjét, így több mint 75 százalékos részesedést szerzett a hajózási társaságban.

Eladná a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát a Balatoni Hajózási Zrt.

Az állam tavaly 6,6 milliárd forinttal emelte meg a Bahart törzstőkéjét, így több mint 75 százalékos részesedést szerzett a hajózási társaságban.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy községe az északi part nyugati végén, a Keszthelyi-öbölben húzódik meg. Délről a Balaton határolja, északi utcái pedig a Keszthelyi-hegységbe torkollanak. A település ma közkedvelt üdülőhely. Nyaranta hekk és lángos illat száll a levegőben és nyüzsögnek a turisták, de hosszú út vezetett idáig az egykori szőlőhegy lankáiról. Vonyarcról a 14. században lehetett először olvasni egyházi […]

Reklám