Vitorlázás

Verses fotók, videók készítésére buzdít Balatonszárszó

A József Attila emlékház hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és az általános iskolával közösen a Posztolj verset az éterbe! elnevezésű akciót.

Virágba borult a tihanyi hajóállomás

Parádés színkavalkáddal köszöntik a virágszirmaikat bontogató növények a tavaszt a tihanyi mólónál, melyet Káli Nagy Dezső tervezett.

Napi pozitív gondolat #5 - Eckü (Hősök)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Ecküt kérdeztük a Hősökből.
Lezárták a Hévízi-tó körüli park egy részét

A járványügyi helyzetre való tekintettel a hévízi Schulhof sétányon átvezető gyalogos forgalom átmenetileg nem lehetséges.

Reklám
Tóparti színezők a tavaszi szünetre #3
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
Balatonszárszó idén online versekkel ünnepel

A balatonszárszói József Attila emlékház versek posztolására invitálja a költészet kedvelőit a virtuális térben az idei költészet napján. Az intézmény számításait a jeles ünnepnapra teljesen keresztülhúzta a koronavírus, amit ezzel az online megoldással próbálnak áthidalni a szervezők. Az emlékház azután hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és általános iskolával közösen a Posztolj verset az […]

A héten döntenek a Balatoni Évadnyitóról

A héten eldől, hogy mikor lesz a Balatoni Évadnyitó, a Kékszalagról pedig május elején születik döntés. Mivel egyelőre egyetlen vízi rendezvény sem tartható meg, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét. Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek

Bejött a kísérlet – a műfészkekre is ráívtak a balatoni süllők
Lezajlott a süllőnász a tavon, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mesterséges süllőfészkei pedig jól vizsgáztak. A márciusban kihelyezett kör, illetve négyzet alakú kísérleti műfészkeket a szakemberek egy pillanatra felhúzták a tó mélyéről, hogy megvizsgálják ráívtak-e a süllők.
Érdekességek a Hévízi-tóról

A 4,4 hektáros Hévízi-tó igazi kuriózum, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is.

Biztonságos sonkavásár a hévízi termelői piacon
Teljes volt a húsvéti kínálat a hévízi piacon, lehetett palántát és kézműves szappant is kapni. A termelők többségét szabadtéren, egymástól távol helyezték el, a csarnokban pedig a pultoknál csak egy-egy vásárló lehetett egy időben. Az élelmiszereket fóliával védték, és a vevőktől „tisztes távolságot” kértek.
Kórházzá alakítják a szuperjachtokat

Privát kórházi szobákat alakítanak ki, és saját orvosokkal menekülnek a nyílt vízre a szuperjacht-tulajdonosok a koronavírus járvány elől. Panama partjainál horgonyzott le a Lonian. A 285 láb hosszú szuperjacht közvetlenül a 216 lábas támogató katamarán mellé állt meg. A katamaránon 5 motorcsónak (köztük egy 55 lábas), több jet-ski, quadok és egy magánkórház kapott helyet ápolókkal

Hogyan vásároljunk és szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése?
Heti 1-2 bevásárlás legyen a maximum és megfelelően fertőtlenítsük otthon a megvásárolt élelmiszereket is. Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója mondta el a részleteket.
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Reklám
A tökéletes koktél házi karanténhoz

Március 28-ával bevezették a kijárási korlátozást, aminek következményeként remélhetőleg már tényleg csak az lép ki lakásából, házából, akinek feltétlenül muszáj. Egyre nehezebb azonban elviselni a bezártságot, amin segíthet egy finom frissítő. Természetesen csak felelősséggel fogyasztva! A beszédes nevű Quarantini bemutatása előtt muszáj megosztanunk a hozzá vezető történetet: bárok, kocsmák, éttermek – már rég zárva, még

Elhunyt Wöller István a balatoni vizimalmok tudósa, kutatója

Malomtörténeti fényképarchívuma és adattára egyedülálló az országban. Neki köszönhető az őrvényesi és csopaki vízimalom megmentése.

Egy csendes fürdőváros bűnös titkai #3 - lövöldözés a keszthelyi utcán
Merénylet a keszthelyi főszolgabíró ellen! Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli bűnügyi tudósítások segítségével vezet át bennünket a fürdőváros sötét oldalára!
Hírek a Hídról 2020 április
Hírek a Hídról 2020 április
8,5 milliárdból épül Szántódon a Balaton partján 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

8,5 milliárdból épül a Balaton partján Zamárdiban 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

8,5 milliárd forintból épül Zamárdiban 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #2
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
365 méteres konténerszállító hajó tarolt le egy kikötőt

Kikötés közben történt a baleset a dél-koreai Busan kikötőben, személyi sérülést nem jelentettek.

Reklám
Flashmobbal jelentkezik a Pannon Egyetem

Összetartás flashmobbal indított a Pannon Egyetemen márciusban megalakult CoolLaunch önkéntes ifjúsági szervezet. “2020. március 23-án reggel 8.00-kor jelentettük meg Facebook oldalunkon azt a 32 hallgató és közel 10 oktató, egyetemi dolgozó fotójából összeállított montázst, amivel szerettük volna a koronavírus-járvány miatt kialakult megváltozott egyetemi oktatási rendszerben megerősíteni és kifejezni összefogásunkat, összetartozásunkat.Ezt fejezi ki a fotón látható […]

Nem nyit a kishajókikötő a Balatonnál

A zamárdi önkormányzat nem engedélyezi az általa üzemeltetett kishajókikötő megnyitását, valamint oda hajók, csónakok behelyezését április 15-től. A település polgármestere a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozik a döntés meghozatalában, amely szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. A határozat szerint a megfizetett kikötőhelyek bérleti díjait a használattal

Cikkünk nyomán megmozdult az ország a kőröshegyi tulipánokért
A koronavírus-válság felülírta a Kőröshegyi Levendulás egyik népszerű programját, a tulipánszüretet, de cikkünk nyomán több ezren mozdultak meg, hogy rendeljenek a gyönyörű virágokból. A friss tulipánok postázása folyamatos, a látványkertészet tulajdonosa pedig újra visszanyerte életkedvét.
Hírek a hídról
Sportágunk a partra szorult, márciusban a koronavírus miatti veszélyhelyzet határozott meg szinte mindent. Így munkánk jórészt a helyzet kezelésére való felkészülés, a tennivalók és a feladatok meghatározásának jegyében telt.
WOW történetek - Szollás Rita
Gyerekkorom óta vitorlázom, de komolyabban 12 éves korom után kezdtem el érdeklődni a hajózás iránt. Apukám révén kerültem kapcsolatba a vitorlássporttal, ő vitte az egész családot minden nyáron, és rendszeresen jártam vitorlás táborokba is: itt volt lehetőségem "kishajós" élményeket is szerezni.
Felszínre került az eltűnt hajó

Bő 60 évvel ezelőtt tűnt fel először az amerikai Maine állam partjainál egy nagyjából 15 méteres hajóroncs, ami egyszer csak eltűnt. Később újra feltűnt, amikor az óceán hullámzása arrébb mosta a homokot a part környékén, így a hajó újra előbukkant a mélyből. Stefan Claesson régész különleges drónokat is bevet a nehezen megközelíthető leletek azonosításához. A

A hévízi odútelepi énekesek titkos élete
A Hévízi-tavat ölelő természetvédelmi területen több mint ötven odú várja az „albérlőket”, kis testű énekesmadarak életét figyelik a természetvédők.
Tihany lezárja a település parkolóit a kirándulók nagy száma miatt

Tömegesen érkeznek Tihanyba a kirándulni vágyók, elsősorban a környező településekről.

Essegvár Bánd

Bánd határában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén találjuk a 13. században épült Essegvár romjait.

A gyerekek is imádni fogják a Csillagvárba költöző szelíd tehenet
Egy Magyarországon igazi ritkaságnak számító szarvasmarhafajtával gazdagodott a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeum állatudvara a napokban.
Hegyesdi várrom

A Balaton-felvidéki település, Hegyesd határában emelkedő 281 méter magas hegytetőn már alig látszik valami a réges-régi várfalakból.

Zádor-vár Pécsely

A Balatontól 12 kilométernyire a Derék-hegyre, vagy ahogy még nevezik, a Zádor-hegyre a 14. század végén épült a gótikus stílusú Zádor-vár.

Veszprém vára

A Veszprémi vár nem egyetlen nagy épület, hanem egy falak közé zárt város, a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű helyszíne.

Sümegi vár

A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára, a Sümegi vár a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.

Kinizsi-vár Nagyvázsony

A 15-16. század hőséről, Kinizsi Pálról nevezték el a Nagyvázsonynál, a Vázsonyi-Séd patak forrásához közeli dombra állított várat.

Tematikus séták Füreden #5 - Dőry-villa, ma Astoria
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van ami megcsodálható, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. A ma Astoria panzióként ismert villa eredetileg a Dőry család nyaralója volt.
Hegyen-völgyön át a Balatonra kacsintó Padkűi-kilátóhoz

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátója közül a Padkűi áll a legmagasabban, ezért a dolomit-tetőn álló építményből csodás panoráma tárul elénk.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #1
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől, minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
A kishajó kikötő egyelőre zárva marad Zamárdiban

A város polgármestere nem adta az áldását az önkormányzat által üzemeltetett kishajó kikötő április 15-ei megnyitására. Döntését a COVID-19 kapcsán kialakult vészhelyzettel indokolta. Csákovics Gyula a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozik a döntés meghozatalában, mely szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni – írja a hirbalaton.hu. A […]

Ken Read elemez: a 2021–22-es útvonal a Föld körül

Ismerős kikötők és három új helyszín jellemzi a 2021 októberében Alicantéból rajtoló The Ocean Race regattát. Az útvonalról egy háromszoros résztvevő mondja el a véleményét. Ken Read jelenleg a North Sails vitorlagyártó cég elnöke. Jól látható, hogy néhány korábbi megmérettetéshez hasonlóan, a következő versenyt is erősen uralják az üzleti szempontok. Mostanában rendszeresen tűnnek fel olyan

#nemonddleaszállásod – Így segíthetsz a balatoni régió vállalkozásainak

A világszerte terjedő járvány Magyarországot sem kíméli. Nemcsak egészségünkre, hanem a gazdaságra, életmódunkra és a turizmusra is nagy hatással van. Ráadásul a mi drága régiónkban, a Balatonnál működő szállás- és vendéglátóhelyek, illetve vállalkozások is elsősorban a turizmusból tartják fenn magukat.Többekkel együtt mi is szeretnénk ezért mindenkit, aki térségünkben foglalta le szállását, arra buzdítani, hogy #nemonddleaszállásod hanem inkább […]

Mit jelent a kamionstop?
Hirdetés - Ha már sokszor hallottad a kifejezést, de fogalmad sincs, hogy milyen korlátozást jelent a kamionstop és miért van rá szükség, milyen járművekre vonatkozik, akkor segítünk tisztázni a kérdést.
Kiköltözhetünk vészhelyzet idején a nyaralóba? - különböző a polgármesterek álláspontja
Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a balatoni lakosok és a nyaralótulajdonosok azon vitatkoznak, hogy a nem állandó lakhellyel rendelkezőknek a koronavírus járvány idején van-e joguk üdülőingatlanjukban élni. Balatoni polgármestereket kérdeztünk.
Három dolog, amit a biztosításokról kevesen tudnak
Hirdetés - Mindannyian azt szeretnénk, ha a vásárolt vagy neten rendelt termékek a lehető legtovább szolgálnának minket. Hogy járhatunk a legjobban, és mit érdemes tudni a garanciáról?
Reklám