Vitorlázás

Szombaton hivatalosan is elkezdődik a szezon
Tavaly ilyenkor még csak a nagyon optimisták gondolták úgy, hogy elkezdődhet majd a szezon, hiszen akkor leginkább a halasztásokról, a törlésekről szóló híreket olvashattuk a sporttal kapcsolatban. A 2020-as vitorlabontó ünnepségre nagyon szűk körben, késve került sor, de utána szerencsére sikerült a teljes szezont lebonyolítani.
Finn Gold Cup: Berecz Zsombor a második helyen az utolsó nap előtt
Elvonult a vihar, Portoban ma sikerült megrendezni mind a három tervezett futamot a Finn dingi világbajnokság utolsó előtti napján. Már délelőtt biztossá vált, hogy megvan az érvényességhez szükséges négy futam, az ötödik után pedig már mindenki kiejthette a legrosszabb futameredményét.
Berecz Zsombor a második helyen áll a Finndingi-világbajnokságon
Az olimpiai kvótás Berecz Zsombor a keddi versenynap után a második helyen áll a Portóban zajló Finndingi-világbajnokságon.
Finn VB: Berecz Zsombor 2. helyen az utolsó verseny nap előtt

Ma sikerült három futamot lebonyolítani Portóban a Finn Gold Cupon. Így hat futammal már érvényes a világbajnokság és egy kiesőt is számolnak már az eredménylistán.

Reklám
Gigászok küzdelme – OSTAR 2000

Bár 7 darab, 60 lábas trimarán állt rajthoz, volt figyelemre méltóbb osztály is a mezőnyben, mégpedig a 24 hajót (!) számláló Open 60-as kategóriában. Meglepetésgyőzelmek születtek. Abban az évben Europe 1 New Man STAR-nak nevezték a regattát, és persze volt észszerű magyarázat az Open 60-asok fokozott érdeklődésére: 2001 novemberében rajtolt a soron következő Vendée Globe,

A Tour de Hongrie ideje alatt Veszprém megyében is lesznek forgalomkorlátozások
A Tour de Hongrie 2021 kerékpárverseny miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek Veszprém megyében csütörtökön és pénteken.
Nyári meleg köszöntött be, többen fürödtek a Balatonban
Akár 30 fokot is mérhetünk a keddi napon, többen kihasználták a nyári meleget és megmártóztak a Balatonban vagy a budapesti strandokon.
Everness Nomád fesztivál 2021 Siófok

2021. június 17-20. között Siófok-Törekiben rendezik meg az Everness Nomád fesztivált.

Szári Zsolt felel a jövőben a Balaton élővilágának védelmért
Nagy István agrárminiszter Szári Zsolt Balázst, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját nevezte ki – 2021. május 1. napjától a kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évre – a Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá.
Miniszteri biztost kapott a Balaton

A miniszteri biztos feladata, hogy közreműködjön a Balaton növény- és állatvilágának, valamint a víz minőségének megóvásához kapcsolódó feladatok összehangolásában.

Bakonyi ízek vására – Pünkösdkor lesz a Bakony Expó
A pünkösdi hosszú hétvégén, május 22-24. között pótolják be a tavaly elmaradt Bakony Expót Veszprémben.
Eredeti állapotába újítják fel a balatonfüredi Rodostó-villát

A tervek szerint az értékmegőrző beruházás 2022 második felére készül el.

A külföldi vendégek csaknem eltűntek a Balatonról
95 százalékos volt a visszaesés tavaly márciushoz képest.
Reklám
Már a Balatonnak is van miniszteri biztosa
Többek közt a balatoni halak gasztronómiai népszerűsítéséért is felelős lesz.
Dübörög a szuperjachtok piaca a világjárvány ellenére

Sam Tucker szuperjacht kutatási vezető szerint szinte lehetetlen helyet kapni az új építésű hajógyárakban - az összes népszerű hajógyár foglalt.

Ilyen apró gyűrűt még nem láttál!
Miért van háló a Balatonon a fenékpusztai ingoványban? Miért fogják be és gyűrűzik meg az apró madarakat? Tudj meg mindent a madárgyűrűzésről!
Holnap veszi kezdetét a Tour de Hongrie

Május 12-én, vagyis holnap rajtol el a Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb szabású kerékpáros versenye. A táv 792 kilométert ölel fel és többségében közutakon halad Kékestető érintésével a Hősök teréig. Az útvonalon a közlekedés egyéb résztvevői ideiglenes forgalomkorlátozásra számíthatnak, amelyek felől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál lehet érdeklődni. . A kerékpáros versenyen az […]

Mérföldkőhöz érkezett a Szászi Birtok

A Szászi Birtok, az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka megújult arculattal vág neki a 2021-es szezonnak. Az évek óta tervezgetett megújulás célja az egységes kommunikáció a Birtokról, a folyamatosan fejlődő minőségről és a szolgáltatásokról. A Szent György-hegy szívében található borászatot, mely éttermet és szálláshelyet is magában foglal, a Szászi család üzemelteti. A több mint […]

Búvárokat toboroznak a belgák

Belgium nemzeti kulturális örökségeinek jegyzékébe veszi az északi-tengeri partszakaszának közelében található hajóroncsokat, hogy megvédje azokat a kincsvadászoktól és fellendítse a búvárturizmust. Belgium 84 kilométer hosszú tengeri partszakasza mintegy 280 hajóroncsot rejt, a főként az első és a második világháborúban elsüllyedt hajók legkevesebb 17 ország flottájához tartoztak, míg a belga roncsok többsége halászhajó volt. Míg a

30-40 éves platánsort vágnak ki Csopakon

A vasút villamosítása miatt és a helyi lakosok nagy bánatára kivágásra kerül egy 3-4 évtizeddel ezelőtt ültetett fasor Csopakon. A síneket szegélyező 30-33 egyedből álló allét többségében platánfák alkotják, melyeket a héten, csütörtökön és pénteken vágnak ki. A vasút villamosításához szükséges, oszlopokra szerelt vezetékek melletti biztonsági sávon belülre került a fasor, ezért kívánják azt kivágni […]

Te hajóztál a Beloiannisszal?
Léteznek dolgok, tárgyak, amelyek említése mindenkiben megmozdít valamit. Ilyen a balatoni hajóflotta egykori büszkesége, a Beloiannisz, amely ötven évig a zászlóshajó, a legnagyobb és leggyorsabb utasszállító volt.
Júniusban ismét lesz Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj
Balatonföldvár │2021. május 11. – A Balaton egyik legrégibb regattájának hagyományaihoz méltó komoly díjazás és meglepetések várják a 2021. június 5–6. között megrendezendő 53. Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj és Mihálkovics Speed Race résztvevőit. Már megkezdődött az előnevezés a Magyar Vitorlás Szövetség VIHAR rendszerében.
Reklám
A balatoni nyaralók mintái és típusai – második rész

A Balaton-part gyakran kontrollálatlan, szuburbánus fejlődése egyre többeknek okoz fejtörést. Vajon milyen eszközökkel éltek építészek és döntéshozók? Sorozatunk második részében a hatvanas évektől napjainkig terjedő időszakot tekintjük át. Típustervek a hatvanas-hetvenes évekbenA magánépítkezések számának növekedése a hatvanas években kezdett el nagyságrendet váltani. A szocialista társadalompolitika egy újabb és egyre szélesebb társadalmi rétegeket juttatott lehetőséghez a

Motoros rendőrök razziáznak a balatoni hegyi utakon
A kanyargós, szűk hegyi utak a Balatonnál is a motorosok kedvencei a nyári szezonban, de a sok szabálytalan vagy épp tapasztalatlan vezető miatt egyre több a baleset ezeken a szakaszokon.
Söptei JazzDűlő
None
VII. Bakony Expo
None
Káli-medence csodái - vezetett gyalogtúra
None
3+1 tipp, amellyel még hívogatóbbá tehetjük balatoni teraszunkat
Egyszerű ötletekkel és dekorációkkal még többet kihozhatunk a lakásunk kültéri részeiből.
Május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját

A világ első Madarak és fák napját, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján, Chernel István 1902-ben Kőszegen rendezte meg.

Ingyen jeggyel köszöni meg a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók munkáját ez a balatoni kalandpark
A Kis-Balaton partjához közel fekvő Zobori Élménypark fél év után, május 1-jétől újra fogadja a vendégeket.
Izgalmas nyárra készülnek Balatonlellén
Ünnepi esztendő köré szervezik a programokat Balatonlellén. Még Guinness-rekord-kísérletre is készülnek, amennyiben a vírushelyzet nem gátolja meg.
Felújítják a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadot

A júliusig tartó munkálatok során teljesen megújul a színpad és a nézőtér, korszerűsítik az öltözőket és a kiszolgálóhelyiségeket.

Kézi betonlehúzó, a sima felületek záloga
Hirdetés - A jó idő beköszöntével egyre többen kezdenek neki a házuk és kertjük csinosításához, fejlesztéséhez. Ez az időszak a kinti sütögetések és a kertben töltött szabadidő színtere.
Május 17-én életbe lép a MÁV előszezoni menetrendje a Balaton körül
A MÁV-START már nemcsak a vakáció idején, hanem már egy hónappal korábban sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását. Május 17-től a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.
Kedden és szerdán Siófok bevárosában mutatkozik be a Tour de Hongrie mezőnye
Május 12-én, szerdán Siófokról rajtol a 42. Magyar Körverseny. A résztvevő kerékpáros csapatok egy nappal korábban, kedden mutatkoznak be a siófoki Fő téren. Május 12. és 16. között 794 kilométert tekernek le a sportolók a budapesti befutóig, közben több helyen is érintik a Balatont.
A béke szigete: Balatonmáriafürdő - kétnapos ajánló
Az általunk készített nem reprezentatív kutatás azt mutatja: Balatonmáriafürdő a béke szigete. Hosszú séták, hajókázás, kulináris élvezetek – és semmi izgalom…. Andalogj velünk!
Nekem a Balaton food truckkal jelentkeztek Ördög Nóráék, amíg az új hely elkészül

Igencsak felkavarta Nánási Pál és Ördög Nóra népszerű kisboltja az állóvizet Balatonakarattyán. A hatalmas turisztikai forgalmat generáló vállalkozást így kénytelenek voltak egy másik helyre költöztetni, ami már épülőben is van. A procedúra viszont sajnos hosszadalmasabb annál, hogy a Csücsök névre keresztelt új egység kinyithasson a szezonra, így addig egy food truckkal várják az érdeklődőket – […]

A Vitorlás térről rajtol a nemzetközi verseny

A 42. Tour de Hongrie második szakasza Balatonfüredről indul, és csak kontinentális vagy annál magasabb bejegyzésű csapatok, illetve nemzeti válogatottak indulhatnak rajta. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg a magyar kerékpárosok a Tour de France mintájára. Az idei a 42. kiírás, és a körverseny kilencvenhat éves története során a hazai kerékpárosok szerezték meg

Június 5-én országszerte nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

Egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt a nyár első hétvégéjén. Az ingyenes programhoz eddig 12 megyében, 26 sörfőzde csatlakozott. A Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, minél többet tudjanak meg a sörkészítés alapanyagairól, technológiáiról […]

Hatalmas játszóvár nyílik a siófoki Nagystrandon
A tervek szerint május 14-én megnyitja kapuit a siófoki Nagystrand, ahol számos újdonság várja majd a vendégeket. Június 1-jétől ugyanitt birtokba vehetik a gyerekek Európa legnagyobb vízparti játszóvárát.
Egész hónapban kerékpáros programok a Balatonon

A jó idő meghozta a kirándulós, kerékpáros programokat és a vitorlás szezont is megnyitják a héten. A Balaton.hu ajánlja:Május 10-23. – Tavaszi Nyitott Balaton Programsorozat Szezonnyitó Május 15. (Szombat)Lábdi piacÉvadnyitó Vitorlabontó ÜnnepségBor, mámor, Somló Vol.2Mediterrán életérzés – várak, tanúhegyek a Balaton-felvidéken – Május 15-16.Hévíz és a Kis-Balaton kirándulásÉlményfröccs e-bike nap a Balaton-felvidéken – Május 15-16. Május […]

Rengeteget ér a Balaton festőjének egyik képe

A BÁV Aukciósház 15. Grafikai aukcióján a legnagyobb érdeklődést Egry József Balatonja váltotta ki. Erre a képre licitáltak a legtöbben, így közel 14-szeres áremelkedéssel talált új otthonra. A nemzetközi műkereskedelmi piacon továbbra is népszerűek az absztrakt festmények és grafikák, nem volt ez másképp a BÁV tavaszi aukcióin sem. Az április 28-i Grafikai aukción, amelyet közönség

Vadkempingezés a szabad ég alatt
A mai világban egyre többen választják a természet nyugalmát, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen felszereléssel vágunk útnak, illetve, ha szabadban akarjuk tölteni az éjszaká(ka)t, milyen terepen állítjuk fel a sátrat, függőágyat.
Gyere bringázni a Balatonra! Nincs még géped? Segítünk!
A kerékpár helyes megválasztása nem csak kényelmi szempontok miatt lényeges. Minden esetben a biztonságunk is múlhat rajta, ezért nem árt tisztában lennünk néhány fontos ténnyel.
Dream Crew – Egyedülálló vitorlás filmet forgattak a Balatonon
Látványos, romantikus, a Balatonról szól, ugyanakkor megismerhetjük, hogyan is vitorlázhatunk a legnagyobb tavunkon.
Finn VB: Futamgyőzelemmel Berecz a 3. helyen

KItűnő kezdéssel Berecz Zsombor három futam után az élmezőnyben van a portói Finn dingi Gold Cup, a hajóosztály világbajnokságának első versenynapja után

Reklám