Vitorlázás

Már jönnének a turisták a Balatonra – beindult a foglalás!
A hazai turisták már készülnek a nyárra. Ezt bizonyítja a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik vezetőjének nyilatkozata, amelyben azt mondta, hogy ebben a hónapban már több mint húszezer foglalást tettek a magyar tengernél. A szakmai szervezet adatait erősítik meg a piaci szereplők is. Az egyik szálloda szerint: a csehek és a szlovákok már levélben kérdezgetik, hogy mikorra várható a Balaton (újra) megnyitása. Ráadásul egyre többen örülnek annak, ha online utazási foglalásaikkal jótékonykodhatnak is.
Birtokba vették a kacsák a víz alá került keszthelyi Balaton-partot

Kisebb tavacskák, stílusosan akár mondhatnánk, hogy kis Balatonok alakultak ki a viharos szél miatt Keszthelynél.

Túrógombóc extrákkal
Hirdetés - A túrógombóc egy tradicionális, egyszerű desszert. Amilyen egyszerű étel, olyan könnyű pár jó trükkel feldobni. Íme néhány ötlet, amivel különleges, ám egyszerű túrógombóc desszertet tudsz készíteni!
Az is csoda, ha a balatoni vállalkozások a felszínen maradnak
Ha a korlátozások enyhülnek is nyárig, az igazi veszteségek még odébb vannak. A vásárlóerő zuhanása és a külföldiek kiesése nagyon aggasztó.
Reklám
Kilépett a Balaton a medréből
A keszthelyi Balaton-parton az erős szél következtében apró tavak alakultak ki az elmúlt napokban.
Az önkormányzat biztosítja a szájmaszkokat Balatonfüreden

A mosható, textil szájmaszkok keddtől hozzáférhetőek a lakosság számára a városvezetés jóvoltából. A szájmaszkok varrása és kiosztása folyamatos a városban. Önkéntesek, civil csoportok, szerveztek és a város képviselői is sokat dolgoznak azon, hogy a védőeszközt biztosítsák a fürediek számára. Emellett a város intézményeiben, mint például a rendelőintézetben és a szociális központban is folyamatosan hozzá lehet […]

Eladó a Morning Glory, Berlusconi 11 millió dolláros vitorlása

Eladósorba került a Morning Glory, Silvio Berlusconi 11 millió dolláros luxusvitorlása. A 158 lábas (48,17 méteres) szuperjachtot az olasz Perini Navi tervezte és építette a viareggiói gyárában, 1993-ban. A hajónak nem a korábbi olasz miniszterelnök volt az első tulajdonosa, hiszen a vitorlást eredetileg a médiamogul Rupert Murdochnak építették. Ő 1999-ben adta el a Morning Gloryt,

Májusban sem indulhat még a hajózási szezon

A Balatonnál a járvány miatt várhatóan májusban sem indulhat el a hagyományosan húsvétkor kezdődő hajózási szezon – közölte Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója hétfőn az MTI-vel. Hozzátette: remélik, hogy júniusban egy “csökkentett üzemmód” beindításához már adottak lesznek a feltételek, de még ez is több tényezőtől függ.Nem indulnak el május 1-jén a Fonyód és Badacsony […]

Kérik a nyaralótulajdonosokat tartsák be az intézkedéseket

Nem lehet eltiltani a nyaralótulajdonosokat attól, hogy ingatlanjukat felkeressék a koronavírus-járvány idején, de arra kérik őket, hogy tartsák be a korlátozásokat – mondta például Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szombat reggel az M1 aktuális csatornán. Elmondta, mind a kijárási korlátozásra, mind pedig a maszk és kesztyű használatára is figyelnie kell mindenkinek, a más településről érkezőknek legalább annyira, […]

Napi pozitív gondolat #10 - Kovács Nóri énekesnő
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Kovács Nóri énekesnőt kérdeztük.
Derékig érő, hatalmas rétisast mentettek a Balatonnál
A közelmúltban Zalakomár és Balatonmagyaród között, egy szerelőaknában találtak a szerencsétlenül járt rétisasra, amely valószínűleg több napot is eltöltött a szorult helyzetben. A legyengült, ámde hatalmas ragadozómadárban még volt annyi erő, hogy mentés közben elszabaduljon.
WOW történetek - Fekets Adrienne
Gyerekkoromban kerültem kapcsolatba a vitorlázással édesapámnak, Fekets Imrének köszönhetően, aki vitorlás edzőként dolgozott a Videoton Sc-ben, a budapesti Építők Sc-ben, a Mahartnál és a VVSI-ben. Sok időt töltöttem vele a vízen és a klubokban, így korán természetessé vált a vitorlás életforma számomra.
Továbbra is szünetel a menetrendi hajózás
Úgy néz ki, májusban sem indul el a hajózási szezon a Balatonon.
Reklám
Invictus GT280 – Több mint csábítás

A páratlan dizájn és a stresszmentes hajózás élménye csábítja az embert Invictus fedélzetére. A hajó nevének jelentése: legyőzhetetlen, és minden tulajdonsága meg is van ehhez. Az Invictus GT280 egy cruiser-weekender, amely azonnal felhívja magára a figyelmet. Nem meglepő, hiszen az ívek, a színek és a monolit test az olasz Christian Grande Design Works stúdió munkája,

Etikett címke, ami extrém körülmények között is helytáll
Hirdetés - A minden szempontból megfelelő etikett címke megrendelése előtt fontos letisztázni azt, hogy milyen külső hatásoknak kell ellenállnia.
Készülj Badacsonyra!
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület nem engedi el tagjai kezét a válság idején sem: tag önkormányzataival és a szolgáltatókkal közösen a turizmus újraindulására készül.
Költségcsökkentés előtt a hazai vitorlázás?
Költségcsökkentés előtt a hazai vitorlázás?
Zámbó Krisztián a Balatonnál tölti a karantént
Krisztián és menyasszonya ideiglenesen a Balatonhoz költöztek, ahol az énekes minden nap besegít az apósa kertjében.
Festői panorámaút Dörgicse és Balatonakali között

A Balaton mentén számtalan olyan út fut, ahol - ha nem ülnénk autóban - földbe gyökerezne a lábunk a táj szépségétől.

800 lóerős motorcsónak az ABT Sportsline tuningcég műhelyéből

Az Abt kezelésbe vette az olasz Sacs Marine motorcsónakját, ez lett a Strider 11 Abt Sport Master - az első Abt hajtású speedboat.

Valóra vált gyerekkori álom: nyaralóház Révfülöpön
A Káli-medence mágnesként vonzza a pihenni vágyókat, nem beszélve azokról, akik gyermekkorukban feledhetetlen nyarakat töltöttek a környéken.
A Balatonnál is nyitva maradnak a kistermelői piacok

Sok a kérdőjel és nagy a fejetlenség, de a Balaton-parti kistermelői piacok továbbra sem zárták be kapuikat. Haraszthy Ildikó piacvezető állítása szerint az érdeklődés viszont nem apadt a koronavírus által kialakult helyzet dacára sem, de vasárnaponként körülbelül ötven árus teríti ki a portékáját a híres káptalantóti Liliomkert Piac területén, ami teljes gőzön kétszáz standdal operál. […]

Reklám
Balatonakarattyán nyitja meg kisboltját Ördög Nóra és Nánási Pál

Nánásiék néven fut Ördög Nóra és Nánási Pál közös, családi kalandokat felvonultató videócsatornája, ahol a gyerekek és Saci kutya is állandó szereplői a vlog bejegyzéseknek, így a cukiságfaktor teljesen ki van maxolva. Nóritól a legutóbbi videójukból megtudhatjuk, hogy még az első rendelkezések előtt leköltöztek balatoni házukba, ahol egyébként is az év ezen szakaszát tölteni szokták. […]

Levelet kaptunk a Garda-tóról
Az egyik legnagyobb garda-tavi klubtól, a Centomigliát is megrendező Circolo Vela Gargnano elnökétől kaptunk levelet. Lorenzo Tonini beszámol az olasz vitorlázás nehéz helyzetéről és az idei, 70. tókerülő Centomiglia kilátásairól.
WOW történetel - Fekets Adrienne
Gyerekkoromban kerültem kapcsolatba a vitorlázással édesapámnak, Fekets Imrének köszönhetően, aki vitorlás edzőként dolgozott a Videoton Sc-ben, a budapesti Építők Sc-ben, a Mahartnál és a VVSI-ben. Sok időt töltöttem vele a vízen és a klubokban, így korán természetessé vált a vitorlás életforma számomra.
Éremmel akar hazajönni az olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária
Éremmel akar hazajönni a tokiói olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására.
Nem beszélhetünk többé kullancsszezonról
Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, és ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira.
150 millió forintból fejlesztik Balatonfüred strandjait

60 strand újul meg idén a balatoni strandfejlesztési program keretében, köztük a balatonfüredi Széchenyi, Esterházy és a Kisfaludy strand.

Összefogásra biztatnak a vitorlázók

Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kialakult helyzetben összefogásra kérik a hazai vitorlástársadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnöke kezdeményezte, első körben a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával. A levelet változtatás nélkül közöljük, cikkünk végén pedig közzétesszük azt a linket, ahol az aláírókhoz lehet

Vízre teszik a hajókat, de vitorlázni egyelőre nem tanácsos
A hajókat teszik vízre jelenleg a kikötőkben, közölte Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója. A Magyar Vitorlás Szövetség azt javasolta, lehetőleg mindenki maradjon otthon, és ne szálljon vízre a jó idő ellenére sem.
Várhatóan 2020 nyarán már látogatható lesz a Szigligeti vár

2019 szeptemberében kezdődtek el a Szigligeti vár rekonstrukciós munkálatai, melyek a jelenlegi járványügyi helyzet miatt nem a tervezett ütemben folynak.

Egy letűnt falu templomának romjai, a Sóstókáli templomrom

Sóstókált, az Árpád-korabeli falut az Örs-nemzetség alapította és a törökök pusztították el a 16. században.

Bakancslistás kirándulások #2 - Varázslatos templomromok
A Balaton északi partján innen és túl számos olyan régi templomrom van, amelyet legalább egyszer muszáj felkeresni. Most négy olyan templom maradványait mutatjuk be, amelyek csodás gyöngyszemei a Balaton-felvidéknek, és valósággal elvarázsolják az idelátogatókat.
Érdi Mári rendületlenül készül az olimpiára

Éremmel akar hazajönni a tokiói olimpiáról Érdi Mári, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására. A kiváló vitorlázó az M1-nek nyilatkozva elmondta, a koronavírus-járvány miatti „karantént” egy Balaton-felvidéki kis faluban tölti. A közeli erdőben kerékpározik, fut, míg a kertben kialakított kis konditeremben tud edzeni, és klubja közbenjárásával a saját hajójával vízre is tud menni úgy,

Sókristályokat “hóágyúznak” a levegőbe, így védik a Nagy-korallzátonyt

A hajóról a felhőkbe jutó sókristályok jobban visszaverik a napfényt, amely így kevésbé melegíti az óceán vizét.

Felbukkant egy bálna a horvát partoknál

A helyi halászokat ritka látvány fogadta az Adriai-tengeren, egy nagy bálna bukkant fel a vízben. A bálnát Šolta-sziget közelében látták a helyi halászok, akiknek sikerült egy videót készíteniük a nem mindennapi jelenségről – írta a croatianweek.com. A bálnáról készült videó megtekinthető ide kattintva.

250 ezer csukát telepítenek a Balatonba
250 ezer csukát telepít a tóba ezekben a napokban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. Ez a mennyiség az egész éves kötelezettség. Ezzel zárul a tavaszi haltelepítési időszak.
Itt vannak a Balaton fejlesztési tervei 2030-ig

A térség jövőbeli fejlesztési elveit 2030-ig meghatározó Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepcióját társadalmi konzultációra bocsátották. A fejlesztési program részleteit és konkrétumait a hellovidek.hu foglalta össze. Számos fejlesztés várható a következő években a magyar tengernél. Ezek részleteit és kereteit a Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepció rögzíti, amelynek módosított és aktualizált változatát február végén fogadta […]

Genovában már várják a hajósokat

Reagálva a koronavírus miatt kialakult bizonytalanságra, de bízva a dolgok jobbra fordulásában, a Genovai Nemzetközi Hajókiállítás szervezői bejelentették, hogy könnyen változtatható elrendezéssel és új dátummal készülnek az őszi hajós seregszemlére. A döntés konszenzuson alapul, annak előkészítésében részt vettek az olasz hajóipar vezető testülete (Confindustria Nautica) és a szervező cég (I Saloni Nautici) szakemberei, valamint Genova

Csuka telepítés a Balatonba

Csütörtökön kezdte meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az előnevelt csukák telepítését a Balatonba és egyes befolyó vizeibe. A munka 3 napot vett igénybe, ez alatt került a vízbe a tervekben szereplő 250.000 db példány. A telepítések során idén nem támaszkodtak a horgász egyesületek korábban megszokott segítségére a járványhelyzet miatt. Így a munkát a Társaság dolgozói […]

Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #7 – Mentsük meg a madárparkot!
A balatoni magán madárpark is nehéz helyzetbe került, de ha szereted a gyönyörű tolasokat, te is segíthetsz. Most ugyanis nincs forgalom, elmaradnak a bevételek, de a gyönyörű díszmadarakat természetesen etetni kell, s nem is akármivel. Vedd meg már most - elővételben - a belépőjegyedet, és gyere el a járvány után! Sőt, más lehetőségeket is muattunk.
Várják a vásárlókat a balatoni termelői piacok
Amint az agrártárca vezetője, Nagy István kérte, a Balatonnál is nyitva maradtak a kistermelői piacok, de az is előfordult, hogy a bezárás után újranyitottak egyes helyek.
Pelagic 77 – A sarkvidéki vitorlás

A KM YachtBuilders egy 23,5 méteres vitorlás építésébe fogott, amit kifejezetten sarkvidéki expedíciókra terveztek. A Pelagic 77 alumíniumtesttel, robusztus tőkesúllyal, megerősített oldalfalakkal és fedélzettel készül a megpróbáltatásokra. A vitorlást a Tony Castro Design tervezte, és elődjének, a 22,5 méteres Pelagic Autralisnak a modernizált változata. Az MCM alapítója, Peter Wilson elmondta: „Egy expedíciós vitorlás hajót speciális

Napi pozitív gondolat #9 - Lóci (Lóci játszik)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Lócit, a Lóci játszik énekesét kérdeztük.
Az olimpiai érem a célja a 22 éves magyar vitorlázónak Tokióban
Éremmel szeretne hazajönni a tokiói olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására.
Főzz otthon Jókai-bablevest - és nyerj újságelőfizetést
17 éve minden áprilisban benépesül a Koloska völgy, és az ország legjobb főzőcsapatai elkészítik az igazi Jókai-bablevest. A koronavírus járvány miatt idén ez a program a Koloska-völgyben nem valósulhat meg, ezért 2020-ban a Jókai-bablevesek is home office-ban készülnek el.
Reklám