Vitorlázás

Alapítók, mecénások, reformerek – híres történelmi családok a Balaton vidékén
A Festetics család Keszthely és vidékét érintő szerteágazó tevékenységéről vagy a Szentgyörgyi-Horváth család balatonfüredi teremtő évtizedeiről már korábbi cikkekben szóltunk, most jelen írásunkban azt vesszük szemügyre, hogy a magyar, neves történelmi családok miképpen írták be nevüket tetteikkel a Balaton vidékének XIX-XX. századi történetébe.
109 éve süllyedt el a Titanic

1912 április 15-én a hajó helyi ideje szerint hajnali 2 óra 20 perckor süllyedt el a legendás Titanic, több mint 1500 embert magával ragadva

Berecz remekül kezdett, vezett a Finn dingi Európa-Bajnokságon
Berecz Zsombor címvédőként érkezett a portugáliai Vilamourába, a Finn dingi osztály Európa-bajnokságára. Az erős, 29 nemzet 49 finnesét felvonultató mezőnyben a hétfői első és második futamban a negyedik és az ötödik helyen futott be, ezzel pillanatnyilag vezet.
Berecz Zsombor vezet a Finn dingi EB-n
Az erős, 29 nemzet 49 finnesét felvonultató mezőnyben a hétfői első és második futamban a negyedik és az ötödik helyen futott be, ezzel pillanatnyilag vezet.
Reklám
Rabszolga-kereskedőnek álcázta magát a kalózvezér

Rhode Island-i gyümölcsöskertben talált fémpénzek oldhatják meg a XVII. század legkeresettebb bűnözője egyik életszakaszának rejtélyét. Henry Every kapitány az után vált igazán hírhedté, hogy kifosztotta Mekkából hazafelé tartó indiai zarándokok hajóját. Az 1695. szeptember 7-én elkövetett bűntett a világ egyik legjövedelmezőbb, ugyanakkor legszörnyűbb gazságaként vonult be a történelembe. A fedélzeten ugyanis az utasokon túl hatszázezer

Megyünk idén nyaralni vagy sem?
A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során.
Molyhos tölgy pihenőterasz Szántód

A Szántód melletti erdőben épült panoráma kilátóterasz, amely a Szántódpusztai Majortól vezető földútról közelíthető meg.

A tavalyinál is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha balatoni nyaralást tervezünk
None
Augusztusban lesz a VeszprémFest - Tom Jones mellett csak hazai előadók lépnek fel
Tom Jones mellett idén kizárólag hazai művészek lépnek színpadra. Új időpontban, augusztus 17-21. között rendezik a VeszprémFestet. Mutatjuk a részleteket.
Szépülnek a déli part vasútállomásai
Több helyszínen is megkezdődtek a dél-balatoni vasútfelújítás kiegészítő munkálatai; átjárók, zajárnyékoló falak, parkolók épülnek.
King of SUP Balaton Crossing – Pünkösdi 15. Balaton Átevezés

Háromnapos SUP versenyre várják a sportolókat 2021. május 22 és 24. között.

SUP Balaton Marathon Rekord Race – Balaton hosszában 2021

80 kilométeres teljesítménytúra várja a jelentkezőket 2021. július 24-én a Balatonkenese-Keszthely útvonalon.

Balaton-átevezés 2021

2021. július 10-én rendezik meg a Balaton-átevezést, ám ezúttal nem Fonyódról, hanem Zamárdiból rajtol a futam.

Reklám
Kis-Balaton Kör Futóverseny
None
KKM Keszthelyi Kilométerek
None
Mit kell tenni, ha eltéveszted a lehajtót a pályán? - videó
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közelmúltban két videót is közzétett, amelyen az autósok, miután eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót egy forgalmas gyorsforgalmi úton, a lehető legrosszabb döntéseket hozták: megfordultak vagy visszatolattak.
Méregdrága lesz a Balaton augusztusban
Budapesten viszont csökkenhetnek az árak.
Balatoni fesztiválok, balatoni fesztiválszervezők #2: Posza Róbert - RockBalaton, Retro Balaton Fesztivál
Imádjuk a balatoni fesztiválokat, de vajon ki áll mögöttük? Milyen arc a főszervező? Mit csinál szabadidejében és hogyan szervezi a kedvenc fesztiválodat? Sorozatunkban a balatoni fesztiválszervezőket mutatjuk be. Ezúttal a RockBalaton és a Retro Balaton fesztiválok egyik szervezőjével, Posza Róberttel beszélgettünk.
Továbbra is vergődik a hazai turizmus

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyek zárvatartása miatt idehaza februárban is rossz számok érkeztek a turisztikai ágazatból. Tavaly februárhoz képest a belföldi vendégek száma 90, a vendégéjszakáké 86 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 123 ezer volt. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 89 százalékos volt.

A múltról mesél egy 170 éves parasztház Csopakon

Egy régi, ódon Balaton-felvidéki épület tökéletesen példázhatja, hogy miként vannak jelen a régmúlt értékei a kortárs lakóingatlanok között is – derül ki a Lakáskultúra cikkéből. Ez esetben egy 170 éves ház varázslatos mai inkarnációjáról nyilatkozott annak tulajdonosa, Balogh Zsóka a portálnak. – Amikor megörököltem a házat, többen is a lebontását javasolták, nekem viszont meg sem […]

Épül, szépül a veszprémi állatkert

Nagymacska és háziállat komplexummal bővül a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. A fejlesztéseket a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft. és az Incorso Építész és Építő Műhely Kft. valósítják majd meg – olvasható a magyarepitok.hu-n. A mostani projekt keretében egy hálóval, vizes látványelemekkel és gyalogos híddal ellátott nagymacska kifutó komplexum készül. Számos háziállatnak épül új hely. A […]

Csodálatos látvány a virágba boruló Balaton-part
Ha szeles is, ha kissé hűvös is, ha szeszélyes is, de végre virágot bontott a tavasz a Balaton körüli településeken is!
Reklám
Mindennapra egy versválogatás a magyar költészet napja alkalmából

A héten ünnepeljük a magyar költészet napját, de más típusú programok közül is válogathattok. A Balaton.hu ajánlja: Április 12-18. – Irodalmi kávéház a magyar költészet napja alkalmából ONLINE – Závory Andrea: Egyenes labirintus Április 12. (Hétfő)Gerincjóga hétfőnként online, élőbenMárai Sándor: Eszter hagyatéka – online élmény  – Április 12-17. Április 13. (Kedd)Egészségmegőrző tornák – onlineGerendás Péter […]

Vízek feletti repülés: alattunk a Balaton
Ahogy a hajózás, a repülés sem egy veszélytelen üzem, legyen szó kedvtelési célú vagy hivatásos, közforgalmi repülésről (vagy hajózásról). Ennek megfelelően különösen nagy fokú felkészültséget igényel a vízterületek felett végrehajtott repülés. Az időnként igencsak érdekes időjárási körülmények mellett tisztában kell lennünk repülőgépeink és saját képességeink határaival is.
Giorgio Armani szuperjachtot tervez

A híres divattervező partnerségi megállapodást kötött az Italian Sea Grouppal, és luxusszuperjachtot tervez nekik. Az Italian Sea Group az Admiral és a Technomar márkák birtokosa, az együttműködés az előbbit érinti, és egy 236 láb (72 méter) hosszú motorosban ölt majd testet, új szintre emelve a luxusszuperjachtok piacát. Nem ez az első alkalom, hogy Armani hajótervezésre

Így válassz bringát a gyereknek! Tóparti útvonalat is ajánlunk
Számos szempontot kell mérlegelnünk, ha kerékpárt szeretnénk vásárolni a gyerkőcnek. Biztosan nem nyúlunk mellé, ha figyelembe vesszük a lurkó életkorát, testi adottságait és bringástudását. S, ha már megvan a bringa, egy jó kis útvonalat is ajánlunk a tóparton.
Medve és medvehagyma: titkos kapcsolat van közöttük
Vajon mi köze van a medvehagymának mackókhoz? Kalandos mese következik. Ennek az illatos növénynek egyébként most van a szezonja, érdemes változatosan felhasználni az étkezésünkben, hiszen nagyon egészséges.
A Balatonnál emlékhelye van Fekete Istvánnak - most film is készül az íróról
A Kis-Balatonban lévő Diás-sziget a térséget és annak élővilágát mutatja be, miközben az író előtt tiszteleg. Remek kirándulóhely. Fekete Istvánról most az életútját bemutató film is készül.
Magyar testvérharc egy tokiói kvótáért
Április 24-én eldől, hogy a tehetséges fiatal vitorlázó testvérpár tagjai közül, Vadnai Benjamin vagy Vadnai Jonatán képviselheti-e a magyar színeket a a férfiak mezőnyében a Laser hajóosztályban. Az idősebbik testvér, azaz Vadnai Benjámin már Rióban is indult, a tavaly megszerzett tokiói kvóta azonban cuspán az egyikőjüké lehet.
Pálmák, yukkák, egzotikus növények Balatonfűzfőn az út szélén
Almádi felé haladva az út mentén egzotikus pálmák tűnnek fel az elhaladónak. Közel harminc esztendeje működik itt a Mitsch Kertészet, Richárd négy éve a bátyjától vette át a vezetését. Körülbelül öt-tíz éve vették észre, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az egzotikumok iránt.
Mikor fordult fejre a Balaton?
Ha megnézünk egy körülbelül ötszáz évvel ezelőtti térképet a Balaton környékéről, bizony meglepő felfedezést tehetünk: fejen áll a tavunk. Néhol a Tihanyi-félsziget a déli parttal kapcsolatos, de előfordul, hogy szigetként ábrázolták. Vajon a tükör görbe, vagy a térképrajzoló volt pityókás?
Jobban kellene vigyázni a Balatonra
A Limnológiai Kutatóintézet új vezetője szerint most kellene behúzni a kéziféket.
Számos újítást vezet be a MÁV az idei első menetrend módosítással

A szokásos évi első menetrend módosítással április 11-től újításokat vezet be a MÁV-START, egyebek mellett új dunántúli összeköttetések is létrejönnek – közölte a MÁV Zrt. a honlapján pénteken. Áprilistól 11-től a Dunántúlon, Győr és Veszprém között sűrűbben közlekednek a vonatok: hétköznap a délelőtti időszak kivételével kétóránként, hétvégéken pedig egész nap kétóránként – ismertették. Vasárnaptól Budapest […]

Megkezdődtek a dél-balatoni vasútfelújítás kiegészítő munkálatai

Több helyszínen is megkezdődtek a dél-balatoni vasútfelújítás kiegészítő munkálatai; átjárók, zajárnyékoló falak, parkolók épülnek – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken MTI-vel. Azt írták: a fővárosból a Balaton déli partjára vezető vasútvonalat 2010 óta több projekttel átfogóan felújíttatta az NIF. Idén március végétől a projekt kiegészítő munkálatai folynak. Siófokon megkezdődött a P+R parkoló építése. A […]

Jó hír a nyaralóknak: újra egyesítik Horvátországot

Jól halad a Horvátország legdélebbi területeit az ország többi részével összekötő Pelješac híd építése. A kínai kivitelező a tervek szerint fél év múlva összeköti a Mali Ston öböl két oldalát, közvetlen közúti kapcsolatot teremtve a kettéosztott ország két része között. Horvátország területe nem képez egységet. Ahhoz, hogy eljussunk az adriai ország déli részén található Dubrovnikba

Ezek az idei újítások a balatoni vonatközekedésben
A szokásos évi első menetrend-módosítással április 11-től újításokat vezet be a MÁV-START, egyebek mellett új dunántúli összeköttetések is létrejönnek.
Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Stormvogel

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek. Két év múlva, 2023-ban már az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek

Különleges virágokat nézegetnél kirándulás közben? Itt megteheted!
A Balaton-felvidék és a Bakony találkozásánál fekszik Veszprém, de a Séd völgyében néhány a Mezőföldre jellemző növényfaj is megtalálható. Ha Veszprém környékén kirándulunk, viszonylag kis területen nagy változatosságot tapasztalhatunk.
Keszthelyen készül az olimpiára a sportlövő
Az olimpiai kvótás keszthelyi Major Veronika egyre motiváltabb, ahogy közeledik az olimpia ideje. Amikor Keszthelyen tartózkodik, főleg fizikai felkészülésre koncentrál, Budapesten pedig technikai és lövőedzéseket végez.
Hévíz a szállodák nyitásától várja az igazi változást
Hévízen az üzletek újranyitása nem hoz túl nagy fellendülést, hiszen a kereskedelmi, szolgáltatói kapacitást nem a nagyjából négyezer helyben lakó igényeire szabták, érzékelhető kereslet és forgalom akkor lesz, ha kinyithatnak a szállodák és jöhetnek a vendégek – foglalta össze véleményét Kotora Pál, a város vállalkozói egyesületének alelnöke.
Szántódon új panoráma kilátóról csodálhatjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balatont

A Szántódpusztai Majorságtól földúton közelíthető meg az erdő közepén kialakított kilátó terasz, ahonnan páratlan balatoni panorámában lehet részünk.

Emlékszel, milyen lassan készült el az M7-es autópálya?
1961-ben kezdték el építeni az M7-es és az M1-es közös bevezető szakaszát, ami mindössze 7,3 kilométer hosszú volt, és 1964-re készült el. Hány év alatt jutottak el a Balatonig?
10 szabadon látogatható tanösvény a Balatonnál

A tanösvények gyakorlatilag kültéri múzeumok, amelyek lenyűgöző környezetben kivételes értékekre hívják fel a figyelmet.

A golf és a vitorlázás lehet a vírushelyzet nyertese, ezt állítják a szakemberek

110.000 forintért kelt el a neves vitorlázó baseball sapkája azon a jótékonysági árverésén, amelynek segítségével arra hívták fel a figyelmet, hogy a sport milyen fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében.  A közösségi médiában megszervezett aukció érdekessége, hogy több orvos is versenybe szállt a tavalyi  Kékszalag győztes, Király Zsolt sapkájáért. Az aukción több neves vitorlázó is részt vett, de […]

A béke szigete a Balaton partján
Néhány új szín, a világítás, valamint a funkciók újragondolása elég lehet ahhoz, hogy nagyobb beruházás nélkül is felújítsuk az otthonunkat. A következő nyaraló nem igényelt különösebb felújítási munkát, néhány jól célzott átalakítással azonban a lehető legtöbbet hozták ki a tereiből.
Vers elvitelre a Veszprém-Balaton 2023 programjai között

A magyar költészet napja alkalmából Vers elvitelre címmel rendhagyó programot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a veszprémi Művészetek Háza. Könyvjelzőkön teszi közzé a régióban élő és alkotó kortárs költők egy-egy versét magyar költészet napja alkalmából a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a veszprémi Művészetek Háza. A verses könyvjelzőket április 9. és 13. között a Vers […]

Reklám