Vitorlázás

Turistalátványosság lett a konténerhajó

A világ legnagyobb konténerszállítója, a HMM Algeciras megérkezett Essexbe. A 400 méter hosszú és 61 méter széles hajó különféle árut szállított a thurrocki DP World London Gateway logisztikai cégnek. Az előkészületek több mint hat hónappal ezelőtt kezdődtek, amikor a Londoni Kiköti Hatóság szimulátorral lemodellezte a monstrum érkezését annak érdekében, hogy ezt biztonságosan lehessen végrehajtani –

15 százalékos kedvezmény a BAHART hajóin

A BAHART sétahajóin vagy a menetrendi járatokon 15 százalékos kedvezménnyel lehet utazni a vállalat jóvoltából. Az akció július 15-éig tart. A június elejétől elérhető kedvezmény igénybevételéhez nem kell mást tenni, mint az alábbi kupont letölteni vagy kinyomtatni a BAHART oldalán található linkről. A kedvezmény csak a kupon bemutatásával érvényes és más kedvezménnyel és promócióval nem összevonható. A […]

Itt a Balaton bajnok fagyija

A Balaton fagyija címért idén tizenhárom fagyizó szállt versenybe. A finomságok felett utazó zsűri ült ítéletet, amely kisvártatva meg is hozta döntését. Az Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) által meghirdetett verseny zsűrijébe az idén meghívást kapott a tavalyi győztes fagylalt, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó képviselője, Somogyi Renáta is. – Ez a kezdeményezés 2015-ben indult, célja, hogy […]

Cuki hódcsaládról gondoskodnak a vidraparkban
Biztos helyre került Pamela, a megsérült anyahód és két kölyke. A Petesmalmi Vidraparkban leltek menedéket, ahol a neves kisállatnevelő, Balogh Márta vette gondozásba őket. Pamela szépen rendbe jött, nemsokára újra élvezheti a szabadságot, a kicsik pedig tavaszig tovább cseperedhetnek.
Reklám
Jártam által örvényes folyását
Bessenyei György (1746 körül - 1811) megindító szavait idézem záró írásom címében. Elérkeztünk túránk utolsó napjához. Mi férhet még bele? Nem sok. Minél többet látok e csodálatos tájból, annál inkább érzem, hogy még mennyi szépség marad rejtve előttem
Tramontana-Sennebogen Kupa most szombaton! NEVEZÉS A VIHARBAN!
Az idei év egyik első nagyhajós túraversenye a Tramontana-Sennebogen Kupa 2020. június 20-án szeretettel várja a már versenyre éhes vitorlázókat. A nevezés már elindult, napról-napra egyre több a nevezett egység.
Megható! Benedek Tibor felesége pár napja még a Balatonról posztolt
Benedek Tibor halálhíre mindenkit sokkolt. Felesége, Epres Panni pár napja még a Balatonról posztolt, nézd meg te is gyönyörű képet!
Nyitóhétvége a Helikon Kastélymúzeumban
None
Balaton-átevezés 2020
None
Legenda születik – OSTAR 1964

Utólag visszatekintve tisztán látszik, hogy a második szóló transzatlanti verseny volt az, amelyik elindította az egyik legmeghatározóbb szólóvitorlázó karrierjét, nagyban segítette a vitorlázás mint sport franciaországi elterjedését és komoly lökést adott a nyílt tengeri hajók tervezésének. Abban az évben tizenheten neveztek a regattára, ott volt az első verseny mind az öt indulója (igaz, csak Chichester

Egy csendes fürdőváros bűnös titkai – történelmi séta Keszthelyen

A korabeli bűnügyi hírek és tudósítások adják a „fekete séta" történeteit, amelyek a 20. század első évtizedébe kalauzolják el az érdeklődőket Keszthelyen.

Nyolcvanhat éve jelzik előre vihart a Balatonon - egyedülálló a rendszer a tónál
A balatoni viharjelzés múltja és jelene 1934-től a mai modern fényjelzőrendszerig. Mi vezetett az árbócra helyezett kosártól a mai technikáig? Izgalmas történet, te tudod a választ? Mutatjuk!
Nyitóhétvége a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban

2020. június 20-án ismét kitárja kapuit a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, s újra látogathatóak lesznek a kiállítások.

Reklám
Időjárás a Balatonon – Június 19-21.

Pénteken a Dunántúlon egy-egy zápor fordulhat elő. Az északnyugati szelet élénk, többfelé erős lökések kísérhetik, délután 20-27 fokig melegszik a levegő. Szombaton a legtöbb helyen már hosszabb időre kisüt a nap. Az északnyugati szél élénk, erős, helyenként viharos lehet. Napközben 18-25 fok valószínű. Vasárnap napsütés lesz jellemző, kissé erős, viharos északnyugati széllel. 21-26 fokos maximumokat mérhetünk.

Boldog Gizella királyné templom Alsóörs

1985-ben kezdődött el a volt római katolikus iskola, egyben kápolna felújítása és egyidőben a római katolikus templom építése Alsóörsön.

Időjárás a Balatonon – Június 12-14. Copy

Pénteken a Dunántúlon naposabb lesz az idő. A maximum-hőmérséklet 21-28 fok között alakul. Szombaton sok napsütés várható. Nem lesz szél sem jellemző ezen a területen. A legmelegebb órákban megközelíthetjük a 30 fokot. Vasárnap és hétfőn egy hidegfront hatására újra több viharra kell készülni. Az északias szelet erős, zivatarok környezetében viharos széllökések kísérhetik. A csúcshőmérsékletek 22-28 fok körül alakulnak.

Török ház Alsóörs

A 16-17. század fordulóján épült késő gótikus kisnemesi udvarház, az alsóörsi Török ház, Magyarország legrégebbi, gótikus udvarháza.

Felszedték a balatoni halrácsot, szabad horgászni a csatornákon
Lebontották a Nyugati-övcsatornán és a Kéthelyi-hídnál lévő mobil halrácsot, amit minden évben ideiglenesen helyeznek ki a halak védelmére. Június 15-vel véget értek a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak, így a horgászok itt a pontyot és a harcsát is megtarthatják.
Heti programajánlónk 24. hét Copy

Újra egyre több programmal vár minket a Balaton, a héten kétségkívül a levenduláé lesz a főszerep. A Balaton.hu ajánlja:Június 13-28-ig (szombattól vasárnapig) – Levendulafesztivál Tihanyban Június 08.(hétfő)Szezonnyitó Levendula szedd magad hétvége és falatozás (Június 08-18-ig) – Szentantalfa Június 11.(csütörtök)Babod Off Road Fesztivál – Somogytúr Június 13.(Szombat)RÓZSA-NAP 2020 DÖRGICSEI LEVENDULA MAJOR – DörgicseNECC PARTY – Plázs Siófok […]

Tamás-hegyi kereszt Balatonfüred

Balatonfüreden, a Jókai-kilátón kívül egy másik helyszínről is csodaszép panoráma tárul elénk, mégpedig a Tamás-hegyi kereszttől.

Kálvária Tihany

Az 1920-as években építették fel a 14 stációból álló kálváriát Tihanyban, melyet 1960-ban leromboltattak, a felújítási munkálatok 2012 őszére fejeződtek be.

Ha imádod a repülőket, délben figyeld az eget!
A Balatontól is elbúcsúzik az "Ancsa". A legendás teherszállító utolsó útján, 11:55-kor Sármelléken, 12:15kor Siófokon lesz látható.
Reklám
Légzésvédelmi eszközök virtuális átadása

2020. június 11-én délelőtt online videókonferencia keretében, virtuálisan kerültek átadásra azok a légzésvédelmi eszközök, melyeket a FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság támogatásával ajánlott fel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata három Balaton közelében működő megyei kórháznak. A konferenciabeszélgetésen részt vett Dr. Fogas János, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály főorvosa, Dr. […]

Szelíd Balaton – Slow Balaton tematikus túrák 2020 Tihany

2020-ban júniustól augusztusig a Szelíd Balaton túrákon, idegenvezető segítségével járhatjuk körbe Tihany környékének legszebb helyszíneit.

Szelíd Balaton – Slow Balaton tematikus túrák 2020 Balatonfüred

2020-ban júniustól augusztusig a Szelíd Balaton túrákon, idegenvezető segítségével járhatjuk körbe Balatonfüred környékének legszebb helyszíneit.

Argentínából költözött vissza a Balatonhoz a magyar lány
Belső harmóniá­mat itt, a szülőhelyemen találtam meg – mondja az immár kétgyerekes családanya, aki több évtizedes világjárás után hazatért a Balaton-felvidéki Gyulakeszire.
Szelíd Balaton – Slow Balaton tematikus túrák 2020 Alsóörs

2020-ban júniustól augusztusig a Szelíd Balaton túrákon, idegenvezető segítségével Alsóörs és környékének legszebb helyszíneit járhatjuk körbe.

Szelíd Balaton – Slow Balaton tematikus túrák 2020 Balatonalmádi

2020-ban júniustól augusztusig péntekenként, a Szelíd Balaton túrákon, idegenvezető segítségével Balatonalmádi legszebb helyszíneit járhatjuk körbe.

A Feleségek Felesége fagylaltba álmodott édessége
Szendrey Júlia pompás kiflikochja – e nevet viseli a keszthelyi Pálma cukrászda legújabb kreációja, mely többszörösen is régi hagyományok újraélesztése – ezúttal hideg édesség formájában.
Megérkeztek az első Laposa pezsgők

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, […]

Hajóüzemeltetőt keresnek

A Dunán menetrendszerű szolgáltatást végző hét hajóra keres üzemeltetőt a BKV. A nyílt közbeszerzési felhívást az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A BKV az alábbi a tulajdonában lévő hajók üzemeltetését kéri: Pest-Buda, Hungária, Lánchíd, Tabán, Várhegy, Budavár, Lágymányos. A hajók megtekinthetők ide kattintva. A szerződés három évre és évi 20

Nasa kutatásban szerepelt a Balaton, és jó helyen végzett
A balatoni algavirágzásról 2019-ben lehetett többet olvasni, akkor a jelenség a Nasa felvételein jól látható volt. A képeket a Stanford Egyetem kutatóinak közreműködésével elemezték, és a magyar tengerrel együtt összesen 71 tavat vizsgáltak meg a hat kontinens 33 országában. Nyári műholdfelvételeket elemeztek, hogy kivizsgálják az algavirágzások mértékét és lehetséges okait.
Péntektől Rooster - MONAUTIX BYC Kupa
Péntektől Rooster - MONAUTIX BYC Kupa
F. W. Raiffeisen Private Banking ifjúsági kupa 2020
F. W. Raiffeisen Private Banking ifjúsági kupa 2020
150 - 200 diákot várnak a szervezők a Piarista vitorlás táborba
150 - 200 diákot várnak a szervezők a Piarista vitorlás táborba
Péntektől Rooster-Monautix BYC Kupa
Péntektől a fiatalok „veszik birtokba” a Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Zamárdi és Tihany közötti vízterületet, ugyanis ekkor kezdődik a Balatonfüredi Yacht Club által szervezett, immáron hagyományosnak tekinthető BYC Kupa, amely idén - a névadó szponzornak köszönhetően - a ROOSTER-MONAUTIX BYC Kupa nevet kapta.
F. W. Raiffeisen Private Banking ifjúsági kupa 2020
Befejeződött az évad első ifjúsági versenye a balatonföldvári Spartacus V. E. rendezésében. 4 hajóosztály 70 versenyzője mérte össze tudását a korlátozások miatt későn kezdődő ifjúsági szezon első eseményén.
Előkerült egy fotó a Titanic vesztéről

Soha nem látott történelmi fotót árvereznek el: a Titanicot 108 évvel ezelőtt elsüllyesztő jéghegyet örökítette meg 40 órával a tragédia előtt a helyszínen járt másik hajó kapitánya. Az SS Etonian gőzhajó kapitánya, W. Wood szenvedélyes fotós volt, 1912. április 12-én készített egy képet egy jéghegyről, amely a hajója mellett úszott el. Miután kikötött New Yorkban,

Solymászbemutató a Szigligeti várban
None
Angol levendulaszüret a Kőröshegyi Levendulásban
None
Szent István Napja Balatonföldváron
None
Szívárnyék: Pilinszky János két hangon
None
Új szelek a kommunikációban
Új szelek a kommunikációban
Járai Márk Cseh Tamás-est
None
A Balaton-felvidék érdekessége a kővágóörsi mosóház

Kővágóörs határában, a Burnót-patak egyik kis ágának partjára építették azt a mosóházat, amelyet az 1940-es évek közepéig használtak.

Nem lesz bezárt vendéglő a Balatonnál
Felülmúlta a várakozásokat a Balaton elmúlt három hétvégéjének vendégforgalma, a kellemetlen időjárás pünkösdkor se vette el az északi parti vendéglátók és vendégek kedvét. Eddig elmaradt a látogatottság a múlt évitől, de bizakodóak a déli partiak is, miközben az élénkülésre a járvány miatt hazatért szakemberek is várnak, akiket már csábítanak vissza a külföldi vendéglátóhelyekre.
Reklám