Vitorlázás

Megkezdődött a 175. hajózási szezon a Balatonon
Az idei első balatoni hajó ezekben a pillanatokban (délelőtt 10 órakor) hagyja el a siófoki kikötőt, a kompok Szántódrév és Tihanyrév között negyvenpercenként közlekednek.
Nagypénteken is volt dolguk a balatoni vízimentőknek
Két embert sodort el a szél, rendőrök mentek értük.
Feloldották a csónakról horgászás áprilisi tilalmát a Balatonnál

Négy partszakasz kivételével feloldották a csónakról horgászás áprilisi tilalmát a Balatonnál. Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati ágazatvezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az a cél, hogy a járványhelyzetben a horgászok a legkisebb mértékben érintkezzenek egymással. Hozzátette: az enyhítés a Balaton északi partján a parttól 50 méteres sávban, a déli part mentén 300 méteres sávban érvényes, és […]

Kincs a fák között: az Újlaki templomrom Tihanyban
A tihanyi rév feletti meredek domboldal tetején egy aprócska templom romjai állnak. A fák között megbújó falak keveset árulnak el magukról, de a fakereszt tövében üldögélve érezhetjük a Balaton illatát, és élvezhetjük a napsugarakat, melyek mindig utat találnak ide a felhők közül.
Reklám
Rufus, a különleges csapattag

A harminchatodik America’s Cupon győztes Emirates Team New Zealand stábjában volt egy egészen rendkívüli figura, aki mindig és mindenhol a versenyzőkkel tartott. Rufus Henry az egyik csörlős, Finn Henry legfiatalabb öccse. Down-szindrómával él, és úgy jelentkezett be a csapathoz, hogy „itt vagyok, ugrásra készen, szóljatok, ha jöhetek”. Így is lett, az egyik kísérőhajóra osztották be,

Feltárul a titok: ez van a Kőröshegyi Völgyhíd belsejében
Tudtad, hogy mit rejtenek a völgyhídban, és hogy mi a különleges a fonyódi részén? Európa első női hídmester kalauzol el ebbe a titokzatos világba.
Szörnyű fotók érkeztek Bereczki Zoltánék súlyos karamboljáról
Nézd meg a képeket!
Friss hírek az idei Veszprémi Utcazene Fesztiválról
Augusztus 25-28. között rendezik meg idén a Veszprémi Utcazene Fesztivált. A rendezvénnyel kapcsolatos legfrissebb hírekről a főszervező számolt be.
A zivatarfelhő és a villámlás

Kellemes időben hajóval a vízen ringatózni az egyik legkellemesebb nyári elfoglaltság, ám jöhet egy villámlással kísért hirtelen vihar, amikor össze kell szednie magát a legénységnek. Most megismerkedhetünk a zivatarfelhővel és a villámok fajtájával. A Cumulonimbus (Cb) a zivatarfelhő, amelynek a magassága 300-tól 6000 méterig vagy még magasabbra terjedhet. Hatalmas, masszív, feltornyosuló felhőtömeg, amely a troposzféra

A világ egyik legritkább autóját próbálták ki Keszthelyen - VIDEÓ
A közelmúltban került a világ egyik legritkább autója egy magyar gyűjtőhöz. A keszthelyi Gehilio’s Garage csapata pedig már ki is próbálta.
Balatoni települések: szigorított ellenőrzés lesz a hétvégén
None
Megújul a Hévízi-tó körüli véderdő, a kifolyót szélesítik
Turisztikai látványosság (is) lesz a véderdő. A tóvédelmi program jól halad, már csaknem teljesen kész az új sétány, és őszig valamennyi tervezett fejlesztéssel végeznek a szakemberek.
Lefóliázták a Sió-zsilipet, mert nem zárt rendesen
Április elsején elzárták a vízleeresztő zsilipet Siófoknál, amely január vége óta volt nyitva. Azonban a zsilip nem megfelelően zárt, ezért a szakemberek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának búvárait kérték meg a víz alatti munkák elvégzésére.
Reklám
Elszabadultak a balatoni ingatlanárak
Tihany és Zamárdi térsége a legkeresettebb.
Kitiltották Velencéből a tengerjáró hajómonstrumokat

Többé nem léphetnek be a nagy óceánjáró és konténerszállító hajók Velence Giudecca nevű, a Szent Márk térhez vezető csatornájába – döntött szerdán az olasz kormány.

Hallottál már ilyenről? Hibrid sast azonosítottak a Kis-Balatonnál
Fekete sasokat fotóztak madarászok Zalavár közelében. Az egyiket a lábán lévő madárgyűrű alapján sikerült azonosítani. Őt fióka korában Tallin közelében gyűrűzték meg, még 2016-ban. Miután a madarászok felvették az észt kollégákkal a kapcsolatot, kiderült, hogy ez egy nagyon különleges, hibrid madár.
Szigorított ellenőrzés várható a Balatonon a húsvéti hosszú hétvégén

Nagy forgalomra van kilátás a Balatonnál a hosszú hétvégén is. A környező önkormányzatok a rendfenntartó szervek bevonásával igyekeznek majd a járványügyi előírások betartását felügyelni – nyilatkozta a Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek. Lombár Gábor elmondta, már eddig is nagyobb volt a vendégforgalom a tavasszal szokásosnál a Balatonnál, húsvétra pedig a nyári forgalomhoz hasonlóra számítanak. “Nagy szeretettel […]

Felértékelődött a Balaton és környéke

Tavaly tavasszal Veszprém megyében is visszaesett az ingatlanpiaci kereslet, de ez csak rövid ideig tartott. A kezdeti sokk után magához tért és átformálódott a piac. A járvány miatt sokan „elmenekültek” a városokból, ezek a vevők a kerttel, udvarral ellátott házakat keresték, így fel is verték az árakat. Veszprémben a Csatár-hegy iránt is megugrott a kereslet,

Öt tonna ponty érkezett a Balatonba

Ötezer kilogrammnyi pontyot telepítettek a Balaton vizébe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai. A halak a varászlói tógazdaságból származnak. A telepítés a fonyódi kutyás strandon ment végbe, amelyen részt vett Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke is.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a környék dús erdeire, valamint a Keszthelyi-öbölre. Ideális úti cél lehet mindenkinek, aki egy könnyed túrára adná a fejét ózondús, zöld környezetben. A vörösfenyőből ácsolt, 18,9 méter magas kilátót Bakonyi Attila építész tervei alapján építették a 408 méteren fekvő dolomit tetőn, Pad-kövén. […]

Tojásfák a Balaton körül
A húsvétra feldíszített fa vagy bokor szokása német nyelvterületről származik, amit más nemzetek is átvettek. Az ünnep közeledtével a Balaton-parti települések is díszbe öltöztettek egy-egy fát, mi pedig megkerestük, hol találunk idén tojásfát.
Az MVSZ tájékoztatása COVID-19 vészhelyzeti rendelkezésekkel kapcsolatban
A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt, a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét sajnos el kell halasztanunk.
Reklám
Négy partszakasz kivételével feloldották a csónakról történő horgászat áprilisi tilalmát a Balatonon
Tihanynál, Balatonföldvár, illetve Fonyód és Balatonberény egy-egy részein továbbra sem lehet pecázni vízijárműből.
12 szakrális balatoni helyszín, amelyet érdemes felkeresni Húsvétkor

Húsvét jegyében 12 úticélt ajánlunk a Balatonnál, melyek felkeresése nemcsak lelki, de testi felüdülést is nyújtanak.

Félméteres hullámok! Erős szél csap le a Balatonra
Vége a nyárias melegnek. Kiadták a riasztást. Éjszakától viharos széllel érkezik a hidegfront. A Balaton területén kell nagyobb széljárásra számítani.
Kitiltották az óceánjárókat Velencéből

Az olasz hatóságok szerdán kihirdetett döntése értelmében a nagy méretű hajóknak ezentúl az ipari kikötőben kell megállniuk. Március végével befellegzett az óriás turistahajóknak, Olaszország kulturális minisztere ugyanis bejelentette, hogy – részben az UNESCO kérésére reagálva – kitiltják az óceánjárókat és konténerszállítókat a Giudecca-csatornából. Ezzel csökken környezetszennyezés, illetve a város alapjait pusztító hullámzás mértéke. Dario Franceschini

Április bolondjával megérkezett a Bondoró Fesztivál beharangozó filmje
Április elseje hagyományosan Bolondok Napja, amikor szerte a világon apró csínytevésekkel és tréfákkal ugratják egymást az emberek, amivel igazi vidámságot csempészhetünk a hétköznapokba. A Bondoró fesztivál amúgy is bolondos hangulatát idézi bemutatkozó filmjük, ami nem áprilisi tréfa!
Húsvétkor szigorított ellenőrzés lesz a balatoni településeken
A négynapos húsvéti hétvégén nagy vendégforgalomra számítanak a Balatonnál, az önkormányzatok többsége a rendőrség és a helyi polgárőrség közreműködését kéri a járványügyi rendelkezések betartatására – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke.
Nyári forgalomra számítanak húsvétkor a Balatonnál
Aki lemegy a hosszú hétvégére, szigorú ellenőrzésekre számítson.
A Horvátországba való beutazás április 1-től érvényes szabályai

Minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az EU/EGT tagállamaiból/régióiból érkezik a Horvát Köztársaságba, és amely államok jelenleg nem szerepelnek az ún. Zöld listán, a következők szerint utazhat be a Horvát Köztársaság területére. 1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatása. Antigén gyorsteszt és 10 napot

Tihanyban sem lehet enni, inni, dohányozni közterületen - viselj maszkot!
Mi Tihanyban már azon gondolkodunk, hogy miképp tudjuk biztonságossá és élvezetessé tenni vendégeink látogatását – olvasható Tihany hivatalos közösségi oldalán.
Zajlik a nagyvázsonyi vár felújítása, mutatjuk képeken

A Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintból újul meg a Nagyvázsonyi vár.

Elnöki nyílt levél
Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének nyílt levele.
Gyapjas Balázs a jövőről: ASSO, NAU370, SSL, Olimpia?
Vannak olyan sportolók, akiknek ez az időszak az álom megvalósulásáról szól és vannak olyanok is, akik épp mostanában lettek szegényebbek egy álommal.
Nagyszombaton elindul a 175. balatoni hajózási szezon

A május 15-ig tartó tavaszi időszakban Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Badacsony-Fonyód között közlekednek a hajójáratok.

Ma indul a viharjelzés a Balatonon
A katasztrófavédelem a Balatonon április elejétől egészen október végéig működteti a viharjelző állomásokat. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá.
Fokozott ellenőrzés várható a Balatonon a húsvéti hosszú hétvégén
A négynapos húsvéti hétvégén nagy vendégforgalomra számítanak a Balatonnál, az önkormányzatok többsége a rendőrség és a helyi polgárőrség közreműködését kéri a járványügyi rendelkezések betartatására.
Nagyszombaton elindul a 175. balatoni hajózási szezon

A május 15-ig tartó tavaszi időszakban Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Badacsony-Fonyód között közlekednek a hajójáratok.

A Balatonnál is az ünnephez igazodik a MÁV-Start és a Volánbusz közlekedési rendje
Ha az ünnepi hosszúhétvégén a tömegközlekedést választod a Balaton megközelítésére, érdemes tájékozódnod az alábbi, mától érvényes információkkal kapcsolatban.
Sokszínű időt tartogat a húsvéti hétvége

Péntekre virradóan hidegfront érkezik, feltámad az északi-északnyugati szél, többfelé lehetnek erős lökések. Visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 11-18 fokot mérhetünk. Szombaton több helyen alakulhatnak ki záporok, néhol akár zivatarok, a hegyekben hózáporok is. Az északnyugati szelet többfelé erős, viharos lökések kísérhetik. Délután 9-14 fok valószínű. Vasárnap a gomolyfelhős idő mellett néhol ismét előfordulhatnak záporok. Az északi szél […]

5+1 balatoni étterem, ahol a húsvét ízei várnak

Elérkezett végre a tavasz és vele a húsvét is. Pandémia ide vagy oda, az ünnep azért mégiscsak ünnep. Mindannyiunk ízlelőbimbói ki vannak már élesedve a tormára, a sonkára és a főtt tojásra. Összeszedtünk pár éttermet a Balaton közelében, ahol a legfullosabb húsvéti menüket csomagolják elvitelre. 1. Port étterem & panzió, Balatonmáriafürdő A déli part egyik […]

A németek húsvétkor megszállják Mallorcát

Bár a korlátozások értelmében a német turisták belföldön nem utazhatnak, a Spanyolországhoz tartozó Mallorcára minden további nélkül elrepülhetnek. A húsvéti időszakra közel 40 ezer német turistát várnak a szigetre. Már az előző hétvégén is német nyaralók ezrei repültek Palma de Mallorcára, hogy ott töltsék a húsvéti időszakot. Csak szombaton 60, vasárnap pedig 70 Németországból érkező

Mától működik a viharjelzés a magyar tavakon

Április első napján, azaz ma helyezik üzembe a viharjelzőrendszert Magyarország nagyobb állóvizein. A rendszer állomásait, melyek évente több százezer ember biztonságáért felelnek, a katasztrófavédelem működteti a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon – olvasható a katasztrofavedelem.hu-n. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi […]

Haltelepítés: öt tonna ponty érkezett a Balatonba
A napokban pontyokat engedtek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon. Öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba.
Szigorított ellenőrzésre kell számítani a húsvéti hétvégén a Balatonnál

Már eddig is nagyobb volt a vendégforgalom a tavasszal szokásosnál a Balatonnál, húsvétkor pedig a nyári forgalomhoz hasonlóra számítanak.

Elnöki nyílt levél a hajóosztályok és az MVSZ együttműködéséről
Kedves Vitorlázó Társaim! Az elmúlt hetekben többször került hozzám olyan levelezés és történt elnökségi egyeztetés, melynek témája az MVSZ Elnökségének és az egyes hajóosztályok együttműködése volt.
Reklám